Het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org

Misschien is het je al opgevallen, er zijn 2 soorten WordPress websites. De ene wordt gebouwd met WordPress.com en de andere met WordPress.org. Wat is het verschil dan precies?
Dat verschil is eigenlijk heel simpel.

WordPress.com

WordPress.com” is een verzamelnaam voor websites die gehost worden door WordPress zelf. Je kunt dan gratis een weblog of website bouwen en krijgt een domeinnaam als “http://jouwnaam.wordpress.com/”.

Een voordeel is dat het simpel is om te beginnen met een website die meteen gehost wordt en gratis is.

De nadelen hiervan zijn natuurlijk dat je niet alle touwtjes zelf in handen hebt. Hiermee bedoel ik; er is een limiet op het gebied van wat je kunt aanpassen en wat niet. Veel plugins kun je niet gebruiken en ook worden niet alle thema’s ondersteund. Je kunt dit ook niet op je eigen domeinnaam gebruiken.

Een ander groot nadeel is dat – wanneer je genoeg hebt van WordPress.com en een “echte” website wilt beginnen – je niet zomaar even kunt verhuizen. Je moet dan dus echt opnieuw beginnen en al je resultaten zijn voor niets geweest.

WordPress.org

Op WordPress.org kun je de WordPress software gratis downloaden. Dat wil zeggen, de bestanden die WordPress vormen. Deze bestanden kun je uploaden naar je eigen server en domeinnaam, meestal gaat dit via je hostingpartij,
en koppelen aan je MySQL-database.

Het enige echte nadeel is dat je dan geld kwijt bent aan webhosting, maar die kosten zijn tegenwoordig niet meer zo heel hoog. Je kunt zelfs al voor 10 euro per jaar een hosting contract afsluiten. Ik zou je alleen wel willen aanraden om ook hier vooraf goed over na te denken. Investeren in goede hosting zal het zeker opleveren, denk bijvoorbeeld aan de snelheid van je website maar ook support bij problemen.

De voordelen zijn echter veel groter;

  • Eigen domeinnaam en e-mail adressen
  • Meer keuze uit thema’s en plugins zoals de Yoast SEO plugin
  • De mogelijkheid om Google Analytics in te bouwen
  • Controle over de code
  • Geen advertenties

 

Conclusie

Kies jij voor WordPress.com of WordPress.org?

Denk dus wanneer je een WordPress-website wilt beginnen goed na over de keuze tussen WordPress.com en WordPress.org. Ik raad aan om meteen te kiezen voor een eigen domeinnaam en webhosting.

Miranda van Driel on EmailMiranda van Driel on FacebookMiranda van Driel on InstagramMiranda van Driel on LinkedinMiranda van Driel on Twitter
Miranda van Driel
Online Junkie bij Online Junkies
Online Junkie en ondernemer sinds 1994. Vanaf 1 april 2017 Online Junkies gestart samen met Erwin. Houdt ervan haar ervaring in het (online) ondernemerschap te delen. Geeft online trainingen aan ondernemers op gebied van online ondernemen. Business coach voor Qredits Microfinanciering Nederland en gastdocent voor de Eigenbaas Avondschool. Helpt startende modeondernemers met de online cursus Start je eigen Kledinglijn. Doet aan Working Equitation met haar Spaanse paard Guapo maar gaat ook graag naar het strand met labrador Dean.

Pin It on Pinterest

Share This