WordPress onderhoud
Je bent net begonnen met je onderneming en hebt een prachtige WordPress website gemaakt of laten maken. Of misschien ben je een startende webdesigner en beheer je een aantal websites voor klanten.
Hoe voer je dan het WordPress onderhoud uit?
Natuurlijk kun je dit zelf proberen maar daarbij wil je jezelf ook graag richten op het vergroten van je business. Updates, beveiliging en snelheidsoptimalisatie zijn allemaal termen die voorbijkomen wanneer je opzoek gaat naar de juiste informatie. Maar wat betekent dit? En wat heeft het met WordPress onderhoud te maken?
In dit artikel gaan we in op alle basis onderdelen die WordPress onderhoud bevat. Daarbij geven we je een overzicht over de dagelijks, wekelijks, maandelijks en jaarlijkse taken.
Je kunt dit alles terugvinden in de volgende onderwerpen:
- Waarom is WordPress onderhoud zo belangrijk?
- Waar moet je allemaal aan denken bij WordPress onderhoud?
- Alle taken op een rij
- WordPress zelf onderhouden vs uitbesteden
Waarom is WordPress onderhoud zo belangrijk?
WordPress onderhoud staat niet bij veel bedrijven en ondernemers op hun prioriteitenlijstje. Dit is niet alleen jammer, maar geeft hun ook op de lange termijn veel problemen. WordPress is namelijk het meest gebruikte content managementsysteem (CMS) van de wereld en hierdoor ook het meest gehackte systeem.
Om deze reden is het belangrijk je website goed te onderhouden, zodat je beveiligingsproblemen kunt voorkomen. Daarbij zorg je nog voor een aantal andere dingen:
- Met een goed onderhouden website zorg je ervoor dat je website niet trager wordt en dit scoort in zoekmachines als Google.
- Met een goed onderhouden website ben je op de hoogte van de nieuwste plugin en thema updates.
- Met een goed onderhouden website zorg je ervoor dat klanten langer op je website blijven
- Met een goed onderhouden website voorkom je errors
- Met een goed onderhouden website blijft je website online
Wanneer je je website goed onderhoud, geeft dit dus veel voordelen.
Waar moet je allemaal aan denken bij WordPress onderhoud?
WordPress onderhoud bestaat uit een aantal verschillende onderdelen. Ieder onderdeel is even belangrijk dus vergeet niet om aan alles evenveel aandacht te besteden.
Beveiliging
Zoals ik al aangaf, is de beveiliging van je website een zeer belangrijk onderdeel van je WordPress onderhoud. Bij het niet goed onderhouden maak je het gemakkelijk voor hackers en Malware om binnen te treden op je website en deze vervolgens te gebruiken voor het verspreiden van zeer onprettige informatie.
Je website kan hierbij flinke schade oplopen en zelfs totaal offline gaan. Ook kunnen klantgegevens worden gestolen waardoor je aan de stok krijg met de Autoriteit Persoonsgegevens. Iets wat je absoluut niet wilt!
Belangrijke onderdelen van je beveiliging bestaan uit:
- Een goede hosting
- Update je website op tijd (zowel voor de plug-ins/thema’s als de daadwerkelijke WordPress versie)
- Maak regelmatig back-ups
- Maak gebruik van een beveiligde omgeving door middel van SSL/HTTPS
- Zorg voor goede beveiligingsplug-in
Snelheid
Door het goed onderhouden van je website, blijft ook je website snelheid op pijl. Een website die heel traag laadt, verliest bezoekers. Daarbij spelen ook zoekmachines als Google hierop in. Een website die traag laadt, wordt minder goed gevonden dan een website die snel laadt.
De snelheid van je website hangt onder andere samen met het updaten van plugin/thema’s, de grote van je afbeeldingen en je hosting provider.
Backups
Backups zijn naast beveiliging en snelheid één van de belangrijkste onderdelen van je WordPress website onderhoud. Wanneer je website offline gaat kan je hem, met 1 simpele druk op de knop, herstellen met een backup.
Het maken van backups kun je handmatig of door middel van een plugin regelen. Let er bij beide op, dat je altijd een externe backup maakt. Een externe backup sla je namelijk, op een andere plaats dan je website zelf staat opgeslagen, op. Hierdoor kun je er altijd bij, ook wanneer je website totaal offline gaat.
Plugin en thema updates
Zoals ik al aangaf is het doen van updates aan plugin en thema’s een belangrijk onderdeel van je website beveiliging en onderhoud. Oude plugin en thema’s worden namelijk vaak gebruikt als achterdeur door hackers. Zo blijkt dit uit een beveiligingsrapport van de plugin Sucuri.
Plugin en thema’s zijn eigenlijk allemaal kleine stukjes software die samenwerken in het systeem van WordPress. Net zoals bij de software van Word, heeft deze software ook regelmatig updates nodig.
Zorg er daarom altijd voor dat je de updates uitvoert wanneer WordPress hiernaar vraagt.
Alle taken voor WordPress onderhoud op een rij
Hierboven heb ik uitgelegd op welke onderdelen je voornamelijk moet letten voor het plegen van goed onderhoud aan je WordPress website. Hier vind je een schema met daarin het onderhoud wekelijks, dagelijks, maandelijks en jaarlijks weergeven.
Dagelijkse taken
- Controleren of de site online is
- Controleren beveiliging
- Website & database backups
Wekelijkse taken
- Plugin/thema updates
- Malware scans
- Visuele inspectie
Maandelijkse taken
- Monitoren bezoekersverkeer
- Monitoren rankings in de zoekmachine
- Database opschonen
- Website snelheid testen
- Gebroken hyperlinks detecteren
- Check op Google Search Console: Errors/Issues
Jaarlijkse taken
- Beoordelen van je WordPress site
- Beoordelen content voor updates
- Verlengen hosting, domein en licenties (jaarlijkse betaling)
Zoals je ziet, is het onderhouden van een WordPress website geen makkie.
Sterker nog, het kan je nog best veel tijd (en geld) kosten.
WordPress website zelf onderhouden vs uitbesteden
Je WordPress website zelf onderhouden is zeker mogelijk. Indien je een beetje technische onderlegt bent en je voldoende tijd hebt, zul je zien dat je al een heel eind komt. WordPress is namelijk best een gebruiksvriendelijk systeem om mee te werken.
Toch kan WordPress onderhoud spannend zijn wanneer je het voor het eerst doet of juist wanneer je het een tijd niet gedaan hebt. Updates en beveiligingsproblemen kunnen zich voordoen wanneer je hiermee aan de slag gaat.
Gratis online cursus WordPress Onderhoud Training
Het kan hierdoor erg fijn zijn als je je vragen kunt stellen aan een professional.
Om deze reden is WPsupporters gestart met de gratis cursus WordPress Onderhoud Training (WOT).
Wanneer jij je hierop inschrijft, leggen wij je alles via de e-mail uit over het zelf onderhouden van je WordPress website. Vervolgens gaan we onze uitleg samen implementeren.
Tijdens de cursus is er alle ruimte voor vragen en opmerkingen aan één van onze WPsupporters.
Meld je hier aan: https://www.wpsupporters.com/geen-stress-met-wordpress/
Natuurlijk kan het ook zijn dat je na de cursus, het zelf onderhouden van je website totaal niet ziet zitten. Dit kan simpelweg zijn omdat je de kennis niet hebt of er geen tijd voor hebt omdat jij je wilt richten op andere prioriteiten binnen je business.
Dan is het uitbesteden van het onderhoud aan je WordPress website wellicht wat voor jou. Dit kun je dan het beste laten opnemen in een WordPress onderhoudscontract. WordPress onderhoud is in diverse contracten aanwezig. Zorg er wel voor dat je altijd gedekt bent op de volgende punten zodat je niet achter de feiten aanloopt wanneer er iets misgaat.
Minimale WordPress onderhoud voor iedere website:
- Cloud backups (minimaal 1x per dag)
- Wekelijkse plugin/thema updates
- 24/7 uptime monitoring
Zoals je ziet, is het minimale WordPress onderhoud nodig voor iedere website maar lang niet genoeg om alle bovenstaande punten te dekken. Wanneer je website meer is dan alleen een visitekaartje of simpele weergave van jouw diensten, raden we aan om ook beveiligingsmaatregelen te nemen.
WordPress onderhoud uitbesteden
Bij WPsupporters werken specialisten op het gebied van WordPress onderhoud. Ze helpen je graag verder met alles waar jij tegenaan loopt wat betreft WordPress onderhoud. Daarbij staan ze 24/7 voor je klaar en werken ze met flexibele contracten.
Mocht je willen weten wat WPsupporters voor jou kunt betekenen?
Dan kun je ze hier vinden: https://www.wpsupporters.com
Niets is zo vervelend als een trage website. Een bezoeker zal zeker niet te lang willen rondhangen als ze zien dat je website veel langzamer is dan hij of zij gewend is. Het is daarom heel belangrijk om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt. Misschien si er een Plugin die je moet verwijderen of updaten of moet je ervoor zorgen dat het goed beveiligd is en het geen last krijgt van virussen.