Dé ideale website, die voor iedereen ideaal is, bestaat niet.
Helaas….
Maar natuurlijk streven we naar de meest ideale website voor ons bedrijf.
De ideale website voor jou is een website die werkt voor jouw bedrijf. Die voldoet aan het doel wat je voor je website hebt gesteld. Veel ondernemers zien hun website puur als een digitaal visitekaartje. En dat is jammer, want je website kan zoveel meer voor jouw bedrijf betekenen.
Een doel voor je website kan zijn:
- Het verkrijgen van e-mail adressen voor je klant
- In contact komen met je klanten
- Werken aan jouw expert status
- Promoten van je merk
- Een online verkoopkanaal
- Vragen van klanten beantwoorden
- Bezoekers omzetten naar klanten
Waarom zou je als ondernemer beginnen met een website?
Een website helpt je om jouw bedrijfsdoelstellingen te bereiken. Vrijwel altijd gaat het om sales en winst.
Je kunt dit bereiken met je website door een aantal andere belangrijke doelen te behalen:
1.Connectie met jouw ideale klant
Op het moment dat jouw ideale klant op jouw website terecht komt zou er verbinding moeten ontstaan. Je laat ze weten dat ze bij jou op de juiste plaats zijn. Door je onderzoek naar de ideale klant weet je wat jouw klant wil, wat ze belangrijk vinden en wat ze van jou verwachten. Hier kun je dus de teksten helemaal op aanpassen. Jouw website hoort helemaal duidelijk te zijn en gericht op jouw klant.
2.Het verzamelen van e-mail adressen van je klant
Een belangrijk onderdeel van online marketing die zich afspeelt op jouw website is het verzamelen van e-mail adressen van jouw klant. Dit moet je dus ook in het ontwerp van je website rekening mee houden. Ik kan het je echt niet genoeg benadrukken, de e-mail lijst is echt super belangrijk voor de online ondernemer.
3.Vertrouwen opbouwen
Jouw website maakt het mogelijk om vertrouwen op te bouwen doordat je kunt laten zien hoe jouw producten of diensten jouw klant kunnen helpen. Je kunt hier veel waardevolle content voor jouw klanten op plaatsen zoals blogs of video’s. Zo kan jouw bezoeker door een blik op je website al snel bepalen of jij de geschikte partij voor ze kan zijn. Dit bespaart jou tijd omdat je niet altijd alle vragen hoeft te beantwoorden.
4.Conversie
Een conversie is het behalen van een vooraf vastgesteld doel. Jouw website helpt je bijvoorbeeld om jouw producten of diensten te tonen én te verkopen. Maar ook het aanvragen van een offerte of het achterlaten van een e-mail adres kan een conversie zijn. De uiteindelijke verkoop hoeft niet altijd direct op je website plaats te vinden.
Jouw website is de hoeksteen van je online marketing activiteiten. Alles komt weer terug op je website. Jouw inspanningen op marketing gebied zorgen weer voor bezoekers op je website en die bezoeken zet je om naar conversies.
Je hebt hierdoor ook zelf de controle om nieuwe producten te lanceren, ideeën te testen en iets wat niet werkt aan te passen.
Zo kun je met je bedrijf groeien terwijl je werkt.
Wat is een goede website?
Dat is voor iedere ondernemer anders en is afhankelijk van zijn doelen. Er zijn wel een aantal gemeenschappelijke voorwaarden waaraan een goede website moet voldoen. Deze voorwaarden zijn voor alle websites van belang, of je nu een webshop hebt of alleen maar een digitaal visitekaartje.
Aan deze kenmerken moet jouw website zeker voldoen:
- Jouw website moet gevonden worden in zoekmachines zoals Google als jouw klant op relevante zoekwoorden zoekt.
- Jouw website moet tot actie leiden. Dat wil zeggen, je website is uitnodigend genoeg, waardoor mensen geïnteresseerd raken in jouw product of dienst.
- Een website moet vertrouwen uitstralen. Vermeld je contactgegevens op de website.
Een goed werkende website is een succesvolle website.
Een website die wat oplevert, die mensen boeit en die mensen overtuigt dat ze bij jou aan het juiste adres zijn.
Het is dus afhankelijk dat je website aansluit bij jouw doelgroep. Daarom is het zo belangrijk om goed onderzoek te doen naar jouw ideale klant.
OOK INTERESSANT OM TE LEZEN:
Linkbuilding: 5 Manieren om links te verzamelen
Wat is linkbuilding? Linkbuilding is het proces van het opbouwen van een netwerk van hyperlinks. Deze hyperlinks, tegenwoordig meestal gewoon links genoemd, zijn een manier om gebruikers op het web te navigeren tussen pagina’s. Dit kunnen links zijn naar pagina's en...
11 tips voor SEO vriendelijke content
SEO Handleiding voor Beginners
In deze SEO Handleiding voor Beginners leer je stap voor stap hoe jij kunt scoren in Google. Ook jij kunt bovenaan komen in de zoekresultaten van de zoekmachines. En dat is nog een stuk gemakkelijker dan de meeste ondernemers denken. Het enige wat je er voor moet...
Mooi omschreven!
Dank je wel Ibolya!
En wat nu als je geen webshop wil, maar via eBay wil gaan verkopen.
Je hebt dan alleen kosten bij een verkoop en geen gedoe en kosten met alles wat bij een eigen webshop hoort
Laten we eerlijk zijn een webshop is voor menigeen een blok aan het been en werkt niet en als je dan ook nog zzp bent en starter dan kan je je euro maar een keer uitgeven en is de keuze gauw gemaakt mi nl aan voorraad en is eBay Etsy ed mooie oplossingen niet perse de beste oplossing, maar wel een die werkt.
Overigens heb ik met genoegen je mini cursus doorlopen en overweeg een betaalde cursus hulde voor eea.
Hallo Joke,
Natuurlijk is er online nog veel meer mogelijk dan een eigen webshop.
Een webshop werkt niet voor iedereen maar dat geldt ook voor een bedrijf in zijn algemeen.
Er komt ook bij een webshop veel kijken maar het biedt je ook veel mogelijkheden én kansen.
Zo heeft iedere oplossing zijn eigen charmes.
Maar ondernemen is ook een kwestie van investeren en je eigen website is wel een lange termijn investering.
Bij een oplossing zoals eBay en Etsy ben je ook afhankelijk van een ander omdat het niet je eigen platform is.
Ik heb zelf jaren terug ook mijn producten verkocht via Etsy en dat liep toen heel erg goed. Later was het alleen rendabel als je erop ging adverteren en toen ben ik er mee gestopt omdat ik liever investeerde in mijn eigen website.
Het belangrijkste is dat jij een platform kiest wat het beste bij jou en bij jouw businessplan past.
Fijn om te horen dat onze minicursus goed is bevallen!
Mocht je meer willen weten over de betaalde cursus, stuur gerust een mailtje!
Dag Miranda,
Mee eens je kan eindelijk niet stellen dat one size fits all is mbt. wel/niet verkopen via je eigen webshop.
Is het ook niet veel belangrijker dat je gevonden wordt dus of dat nu op ebay oid is of je eigen site gevonden worden en kopers aantrekken is key mi voor het wel/niet bestaan van je bedrijf hoe klein ook.
De vraag die dan over blijft is gezien je eigen ervaring met het verkopen van platforms als ebay, Etsy ed is wat is dat de grens die bepaalt of het beter is qua omzet over te stappen naar je eigen site (nog los of je dat zelf doet of niet).
Is dat het aantal producten die je hebt, de omzet die je draait, wat ?
Inderdaad, wat voor de een werkt, hoeft niet voor de ander te werken.
Je moet vooral ook doen waar jij je fijn bij voelt, dan hou je het het langste vol.
Maar je hebt op de eigen website wel meer de touwtjes in handen.
‘Vroeger’ had je Hyves en Myspace en toen dat ineens stopte was het toch lastig voor bedrijven die hun gehele bedrijfsvoering eraan hadden gekoppeld. Dat gebeurt nu ook door de algoritmes van Facebook en dus ook voor Instagram. Je hebt er zelf niets over te zeggen.
Als zij je niet vertonen dan houdt het op. En dan is het lastig als je zelf geen goede backup hebt en weer vanaf nul moet opbouwen.
De grens die bepaald of je gaat overstappen bepaal je helemaal zelf.
Soms is het niet eens alleen op basis van omzet of verkochte stuks maar kan het ook het gevoel zijn wat je erbij hebt of het aantal retouren.