Wat is PHP?
PHP stond oorspronkelijk voor Personal Home Page. Deze programmeer taal werd ooit ontwikkeld voor het aansturen van eenvoudige persoonlijke homepages. PHP ontwikkelde zich steeds verder en deze naam paste hier niet meer bij. Vanaf de versie 3.0 werd de betekenis veranderd naar PHP Hypertext Preprocessor.

PHP is een programmeertaal die kan worden uitgevoerd door webservers om dynamische websites te kunnen laten draaien. Er kunnen hierdoor verschillende taken op je website worden uitgevoerd zoals het ophalen en bewerken van informatie vanuit een database.
Deze informatie wordt getoond in een html document in de browser van de bezoeker van je website. Het wordt dan ook gebruikt voor o.a. contactformulieren, gastenboek, verzenden van e-mails, inlogsystemen en website tools.

Voorbeelden van PHP in de praktijk

Het wordt dan ook veel gebruikt in Content Management Systemen zoals WordPress, Drupal of Joomla! maar ook voor forums, blogs en webshops. Ook Facebook maakt hier gebruik van evenals de plugins en thema’s die ontwikkelt zijn voor jouw WordPress website. PHP draait dus niet op jouw computer of van je bezoekers maar op de server van je hostingprovider. Het is dan ook belangrijk dat je website draait op een webserver die dit ondersteunt. Gelukkig is dit bij veel hostingproviders al standaard te gebruiken. Het voordeel hiervan is dat de bezoekers de code niet te zien krijgen én dat het een stuk moeilijker te kraken is.

HTML is een opmaak taal en PHP is een programmeertaal die op basis van allerlei variabelen HTML kan weergeven. Dit kunnen browsers lezen en zo kun je een website laten zien aan je bezoeker.

Een simpel voorbeeld van een PHP script:
<html>
<head>
<title>Een simpel voorbeeld van een PHP script</title>
</head>
<body>
<p>
<?php
print(“Dit is een voorbeeld van een script” );
?>
</p>
</body>
</html>

Het stukje PHP-code is blauw gemarkeerd.

Wil je meer hierover weten of leren? Kijk dan eens op deze website.

« Terug naar de index

Pin It on Pinterest