HTML is een afkorting van Hyper Text Markup Language. In simpel Nederlands dus een “opmaak taal”, d.w.z. het vertelt je browser d.m.v. HTML tags hoe de pagina weergegeven moet worden op het scherm.

HTML is geen programmeertaal zoals vaak gedacht wordt. Het helpt ons om een webpagina zo op te maken, dat een bezoeker snel begrijpt wat hij op deze pagina kan vinden en zorgt ervoor dat de informatie op de pagina vooral ook makkelijk en snel kan lezen. Het is een taal waarbij op een gestructureerde manier een website gemaakt kan worden. Het is de basis van elke website.

Een simpel stukje html code hieronder:

<html>
<head>
<title>Waarom Online Ondernemen of waarom niet | Online Junkies</title>
</head>
<body><h2>Waarom Online Ondernemen?</h2>
Je hebt je bedrijf ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en helemaal duidelijk wat je wilt gaan doen. Je logo heb je zelf ontworpen of laten ontwerpen en je briefpapier in jouw huisstijl is binnen. Of je nu een winkel opent, een adviesbureau begint of een horecabedrijf, dan komt toch een keer de vraag wat ga ik met online doen? Ga ik wel iets met online doen en waarom? Of juist, waarom niet?
</body>
</html>

Je kunt de html code schrijven in Kladblok, de tekst editor van Windows. Het is hiermee mogelijk om tekst als platte tekst op te slaan. Daarna kun je deze pagina als html pagina opslaan, dus met de extensie .html en je hebt een webpagina.

Gelukkig hoef je door de CMS systemen van tegenwoordig zoals bijv. WordPress en Joomla zelf geen HTML code meer te schrijven. Maar het is wel handig om soms wat basiskennis van HTML af te weten als je zelf je website maakt en beheert.

Synoniemen:
html
« Terug naar de index

Pin It on Pinterest