Wat is een database?
Een database, in het Nederlands ook wel een gegevensbank of databank genoemd,  is een digitaal archief, waarin informatie wordt opgeslagen. Zo kunnen gegevens worden gearchiveerd en actueel gehouden en je kunt het gemakkelijk raadplegen en erin zoeken. Databases worden o.a. gebruikt door de overheid, financiële instellingen en bedrijven, in de wetenschap, en op kleinere schaal ook privé.

Een database is dus een verzameling gegevens die volgens een logische manier gesorteerd zijn. Dit gebeurt met speciale programma’s op een computer. Dit kan ook een collectie dvd’s zijn of bijvoorbeeld het klantenbestand of de voorraad lijst. Zo kun je snel en gemakkelijk zoeken in een lijst gegevens zonder dat je overal doorheen hoeft te lopen.

Ook WordPress, wat oorspronkelijk begon als een CMS, een content management systeem, gebruikt een database. Hierin worden de informatie, inhoud en instellingen van je website opgeslagen. Daardoor staat de inhoud los van het uiterlijk van de website. Ook kun je in een databank prima de producten van je webshop opslaan. Ook de nieuwsberichten uit je blog komen in een eigen database te staan. Hierdoor staat alles veilig in een aparte omgeving opgeslagen en kun je bij problemen toch je berichten en pagina’s behouden.

Zoekmachines zoals Google en Bing gebruiken databases om webpagina’s te indexeren en op te slaan zodat ze naar boven kunnen komen als er een zoekopdracht wordt ingetypt.

 

Synoniemen:
gegevensbank,databank
« Terug naar de index

Pin It on Pinterest