Je hebt er vast al vaker over gelezen of misschien heb je zelfs al een WordPress website?
Zelf ben ik fan van WordPress en ook de website van Online Junkies is gebouwd met dit systeem. Toen ik begon in 1999 bestond het nog niet en bouwde ik mijn websites helemaal op met html, een opmaaktaal, daar moet ik nu echt niet meer aan denken.

Maar wat is WordPress dan precies?

WordPress is een persoonlijk publicatie platform gericht op schoonheid, webstandaarden en gebruiksgemak. WordPress is van onschatbare waarde en dat geheel gratis.
Zo staat het omschreven op de Nederlandse WordPress website.

Van oorsprong is WordPress begonnen in 2003 als een CMS systeem waar je heel simpel een weblog mee kon maken. Een CMS systeem is een Content Mangement Systeem waarmee je heel gemakkelijk je website kunt maken of wijzigen, er content op kunt plaatsen en deze zelf kunt onderhouden. Zo kun je hiermee een blog, website of ook een webshop beginnen zonder dat je zelf iets afweet van HTML of PHP. Het systeem schrijft de code voor jou terwijl jij de content schrijft.

WordPress, open source software

WordPress is open source software. Dit betekent dat je het gratis kunt downloaden en je mag zo veel aanpassen als je wilt. Het is ontwikkeld door Matthew Mullenweg, maar er wordt door honderden ontwikkelaars over de hele wereld dagelijks aan verder ontwikkelt. Alles wat te maken heeft met WordPress is dus gemaakt door en voor de gebruikers. Je kunt het gratis downloaden en iedereen is vrij om het te gebruiken, voor een persoonlijke blog of een website voor je bedrijf.

WordPress is uitgegroeid tot één van de grootste open source projecten op het web. Op dit moment is het zelfs zo dat 80% van de websites die in de VS gelanceerd worden én een CMS gebruiken op WordPress draaien. WordPress, ook wel WP genoemd, wordt ook steeds meer door grote bedrijven en A-merken gebruikt om een website te bouwen. Zo hebben deze grote internationale bedrijven zoals CNN, Samsung, Sony maar ook Beyoncé en Kate Perry een WP website. In Nederland draaien Radio 538, Emerce, Michael Pilarczyc, HPdetijd en Viva ook op dit populaire systeem.

Is WordPress zoekmachine vriendelijk?

Er wordt gezegd dat WordPress zoekmachine vriendelijk is. Toch is dat niet helemaal waar, standaard is WP niet zoekmachine vriendelijk maar je kunt WP wel zoekmachine vriendelijk máken. Dit kun je doen door de juiste instellingen en de juiste plug-ins te gebruiken, zoals bijvoorbeeld de Yoast SEO plugin. Meer hierover kun je ook vinden in de gratis Minicursus SEO van Online Junkies en later komen hier ook meer blogs over.

Is WordPress het allerbeste?

Geen enkel systeem is probleemloos en het ook geheel afhankelijk van jouw wensen en eisenpakket. Dat is iets wat ik wel geleerd heb met het online werken. Ieder systeem heeft zijn beperkingen en nadelen. Soms is dit dan wel op te lossen maar dat kan dan wel een flinke financiële consequentie hebben. Meestal is het beter om af te wachten tot deze optie alsnog ontwikkelt wordt. Doordat WP open source is kan een PHP developer meestal wel een customization voor je doen als je echt iets speciaals wil. Met de vele plugins en thema’s die speciaal voor WP worden ontwikkelt kun je meestal prima uit te voeten. Dit kunnen gratis plugins zijn maar soms moet je voor zo’n premium plugin of thema betalen, dit zijn geen mega grote bedragen maar het kan wel oplopen als je veel wensen hebt.

Wil je weten waarom jij zou moeten kiezen voor een WordPress website?
Lees dan mijn blog: 10 redenen om voor een WordPress website te kiezen.

OOK INTERESSANT OM TE LEZEN:

11 tips voor SEO vriendelijke content

11 tips voor SEO vriendelijke content

Hieronder vindt je 11 tips voor SEO vriendelijke content. Deze tips helpen je om een goede basis neer te zetten voor de content op jouw website. Het geeft jou houvast en structuur maar het is met alle kennis die je uit de SEO handleiding voor Beginners hebt opgedaan...

Lees meer
Het zoekwoordonderzoek Stappenplan

Het zoekwoordonderzoek Stappenplan

We gaan aan de slag met het zoekwoordonderzoek. De handigste manier om te leren is door met mij samen alle stappen te doorlopen. Daarna kun je dit voor je eigen website op dezelfde manier doen. We gaan een zoekwoordonderzoek uitvoeren voor: sportkleding Wat hebben we...

Lees meer
Miranda van Driel on EmailMiranda van Driel on FacebookMiranda van Driel on InstagramMiranda van Driel on Linkedin
Miranda van Driel
Online Junkie bij Online Junkies
Online Junkie en ondernemer sinds 1994. Vanaf 1 april 2017 Online Junkies gestart. Houdt ervan haar ervaring in het (online) ondernemerschap te delen met haar Online Junkies School. Geeft online trainingen aan ondernemers op gebied van online ondernemen, zoals de Online Ondernemers School en Start je eigen online training. Business coach voor Qredits Microfinanciering Nederland en gastdocent voor de Eigenbaas Avondschool. Helpt startende modeondernemers met de online cursus Start je eigen Kledinglijn. Houdt van een strandrit te paard maar ook van een heerlijke stevige wandeling met labrador Dean.

Pin It on Pinterest

Share This