Arthur Brisbane deed in maart 199 de uitspraak: “Use a picture, it’s worth a thousand words”. De laatste jaren wordt deze zin alleen nog maar versterkt en afbeeldingen, maar ook video zijn een belangrijke rol gaan spelen in ons leven. Een Facebookbericht zonder afbeelding of video? Ondenkbaar! Instagram of Snapchat? Dat zou niet eens bestaan. Overal om ons heen worden we overspoeld met beelden en daarom is het zo belangrijk dat je de juiste foto’s, afbeeldingen en video’s inzet. Niet alleen op je social media kanalen, maar ook op je website en zelfs in de handtekening van je e-mail.

Zelf maken of stockfoto?

De afweging of je zelf foto’s maakt of hier stockfoto’s voor gebruikt blijft lastig. Allebei hebben ze zo hun voor- en nadelen.

Voordelen van zelf foto’s maken

 • Het is écht! Mensen zien wie jij bent, wat je doet en in welke omgeving je werkt. Dit creëert een persoonlijke band.
 • Je beschikt over rechtenvrije foto’s die je overal voor mag inzetten.
 • Je kunt de foto precies maken zoals jij het voor ogen hebt waardoor je de juiste sfeer creëert.
 • Last but not least: het is leuk om te doen!

Voordelen van stockfoto’s

 • Je kunt op een snelle manier professionele foto’s van goede kwaliteit verzamelen.
 • Foto’s over bepaalde onderwerpen en materialen zijn makkelijk online te vinden en besparen je tijd.
   

Nadelen van zelf foto’s maken

 • Het is tijdrovend. Hoe lang duurt het voordat jij tevreden bent met jouw foto?
 • Je moet investeren in de juiste materialen zodat jouw foto’s niet alleen leuk zijn, maar ook professioneel en van de juiste kwaliteit.

Nadelen van stockfoto’s

 • Wanneer een fotograaf besluit dat anderen de foto toch niet meer gratis mogen gebruiken (ja, dat kan!), dan kun je een boete krijgen. Zelfs al heb je hem eerder al eens gratis gedownload via een stockfoto website.
 • De kans is groot dat je voor stockfoto’s moet betalen, vooral wanneer je op zoek bent naar een specifieke foto. Dit betreffen vooral foto’s waar mensen op staan afgebeeld.
 • Veel foto’s zijn erg ‘Amerikaans’ en komen niet echt over.

Wie weet heb jij nog meer voor- en nadelen voor het maken van je eigen foto’s of juist het gebruiken van stockfoto’s. Laat het vooral weten in een reactie!

Waar vind ik (gratis) stockfoto’s?

Er zijn ontzettend veel websites waar je (gratis) stockfoto’s kan verkrijgen. Iedereen heeft zijn eigen voorkeur, maar dit lijstje van mijn favoriete websites helpt je in ieder geval op weg in het doolhof van stockfoto websites.

Pexels.com
Deze website heeft een groot aanbod in prachtige en professionele afbeeldingen. Het mooie van deze website? Alle afbeeldingen zijn gratis te gebruiken, zelfs voor commerciële doeleinden.  Je kunt een donatie doen aan deze website, maar dat is niet verplicht.

Pixabay.com
Deze website biedt ook gratis foto’s aan die ook voor commerciële doeleinden gebruikt mogen worden. Sommige foto’s zijn erg Amerikaans, maar er zitten ook echte parels tussen!

Unsplash.com
Ook deze website biedt alleen maar foto’s aan die gratis te gebruiken zijn, ook voor commerciële doeleinden. Wel biedt deze website de mogelijkheid om de credits van de fotograaf toe te voegen, maar dit is niet verplicht. Het aanbod van foto’s is iets kleiner op deze website naar mijn idee, maar nog steeds de moeite waard om te bekijken.

Dreamstime.com
Deze website heb ik sinds kort ontdekt via Annemieke van Waterschoot en geeft de keuze uit gratis en betaalde foto’s. Ze hebben een ontzettend groot aanbod van prachtige foto’s en ook de kosten vallen mee. Wanneer je regelmatig stockfoto’s gebruikt, dan kun je een maandabonnement afsluiten, maar zoek je eenmalig meerdere foto’s, dan kun je ook per download betalen. Voor 30 foto’s betaal je dan bijvoorbeeld €32,-.

Tip: ben je met een project bezig en heb je hier foto’s voor nodig? Kijk eerst op de website of er geschikte afbeeldingen tussen zitten en sla screenshots + linkjes op in Evernote of Word. Daarna kun je een ‘pakket’ afsluiten en vind je de foto’s makkelijk terug omdat je al een selectie hebt gemaakt.

Mijn mening
Ik maak zelf graag foto’s, maar heb hier niet altijd de juiste materialen of voldoende tijd voor. Stockfoto’s zijn dan de perfecte uitkomst! Voor mij is het dus vooral een geval van elke keer opnieuw een afweging maken tussen beide mogelijkheden.

Plaats ik foto’s op Instagram? Dan maak ik die altijd zelf. Soms met een filter, soms niet, soms met een camera en soms met mijn mobiel. Plaats ik foto’s op Facebook of op Twitter?
Dan verschilt het per onderwerp en is het ook afhankelijk van de tijd die ik op dat moment heb.

Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

OOK INTERESSANT OM TE LEZEN:

11 tips voor SEO vriendelijke content

11 tips voor SEO vriendelijke content

Hieronder vindt je 11 tips voor SEO vriendelijke content. Deze tips helpen je om een goede basis neer te zetten voor de content op jouw website. Het geeft jou houvast en structuur maar het is met alle kennis die je uit de SEO handleiding voor Beginners hebt opgedaan...

Lees meer
Het zoekwoordonderzoek Stappenplan

Het zoekwoordonderzoek Stappenplan

We gaan aan de slag met het zoekwoordonderzoek. De handigste manier om te leren is door met mij samen alle stappen te doorlopen. Daarna kun je dit voor je eigen website op dezelfde manier doen. We gaan een zoekwoordonderzoek uitvoeren voor: sportkleding Wat hebben we...

Lees meer
Marlou Minten on EmailMarlou Minten on FacebookMarlou Minten on LinkedinMarlou Minten on Twitter
Marlou Minten
Ik ben Marlou Minten, een echte online junkie in hart en nieren en ondernemer sinds mei 2017. Als Virtueel Professional op het gebied van Marketing en Communicatie ondersteun ik ondernemers op het gebied van social media marketing, e-mailmarketing, copywriting en Facebook adverteren. Op die manier kunnen ondernemers zich richten op hun core business.

Meer weten over mij of mijn bedrijf? Kijk dan op www.marlouminten.nl.

Pin It on Pinterest

Share This