Welke tools heb jij als startende ondernemer nu echt nodig?
Je hebt het misschien al gemerkt. Als startend ondernemer komt er heel veel op je af.
Je mag (moet) heel veel beslissen, kiezen en leren.
Het type bedrijf dat je start, welke rechtsvorm, een bankrekening, wet en regelgeving, wie zijn je klanten, welke producten en nog veel meer van dit soort praktische dingen.
Tools, tools en nog eens tools!
Ook op het gebied van tools – online en offline software – is er een eindeloos groot aanbod.
Hoe bepaal je in vredesnaam welk type tools je echt nodig hebt en welke tools dan het beste zijn voor jouw bedrijf in jouw situatie? Dat is niet zo eenvoudig, zeker als je nog niet precies weet hoe je bedrijf eruit zal zien.
Probeer je maar eens voor te stellen dat je boodschappen moet doen, maar dat je nog geen idee hebt van een recept, hoeveel mensen mee zullen eten en welk gereedschap je in de keuken hebt waar je het eten gaat klaarmaken.
Oh ja, en je budget is erg beperkt.
Wat zou je kiezen en waarom?
Waarschijnlijk is de prijs heel belangrijk, dus ga je op zoek naar ingredienten die niet zo duur zijn of in de reclame. Je wilt verschillende ingredienten die je gemakkelijk kan combineren, maar waarvan je er ook een paar kan weglaten en die je desnoods kan bewaren. Verder houd je waarschijnlijk rekening met de meest simpele keukeninrichting, omdat je dan in elk geval altijd je maaltijd kan klaarmaken.
Of zou jij het heel anders doen?
Eigenlijk is het keuzeproces voor online en offline tools voor een startende ondernemer niet heel veel anders.
Je weet niet zo goed wat je het hardste nodig zult hebben, je weet niet hoe snel je bedrijf zal groeien en waarschijnlijk ook wat je het prettigst vindt om mee te werken.
Zou het niet handig zijn als er een lijstje is waar je uit kan kiezen?
Maar, denk je misschien, mijn bedrijf is niet hetzelfde als dat van mijn collega. Dan heb ik ook iets anders nodig. Goed punt.
ZZP-ers die langdurige opdrachten uitvoeren op locatie hebben andere behoeftes dan coaches die in hun praktijk individuele clienten ontvangen of trainers die workshops verzorgen op locatie voor individuele deelnemers of voor bedrijven.
Maar voor elk van die groepen, ZZP-ers met opdrachten, Coaches met individuele en/of groepen cliënten en trainers die groepen trainen is het goed mogelijk om een lijstje te maken van handige tools. Bekijk hieronder maar eens het lijstje dat het best bij jou zou passen.
ZZP-ers met opdrachten
Wat heb je als ZZP-er nodig?
Over het algemeen gaat het om uren en kilometers bijhouden.
Facturen sturen en boekhouden moet mogelijk zijn.
Website om online zichtbaar te zijn, met blog is dat meer dan een online flyer.
Maar een ZZP-er die wil bloggen, wil het blog ook onder klanten en geinteresseerden verspreiden, waarvoor hij/zij ook een tool voor e-mailmarketing nodig heeft. En een beperkte vorm van relatiebeheer is wel handig.
Online zichtbaar zijn op LinkedIn met een goed profiel is tegenwoordig een must.
Online zichtbaarheid vergroten kan met Twitter en Facebook berichten, afhankelijk van de branche.
Voor de ZZP-er die veel gebruik maakt van deze social media kan het handig zijn om een tool te gebruiken waarmee social media berichten ingepland kunnen worden.
Coach met individuele en/of groepen cliënten
Wat heeft een coach nodig?
Clienten moeten de coach kunnen vinden, dus een website is belangrijk. En op die website willen mensen zien wat er te koop is en wie het gezicht achter de site is. Bloggen kan daarbij een heel mooi hulpmiddel zijn (zie ook punt 4).
Vindbaarheid van de website is ook belangrijk, dus Google Analytics en SEO moeten goed ingericht worden
Online zichtbaarheid is belangrijk; afhankelijk van de manier van werken – online of offline – is lokale zichtbaarheid voldoende of is regionaal of nationaal of internationaal zichtbaar zijn juist belangrijk. De media zijn Facebook, Twitter en mogelijk ook LinkedIn. Berichten inplannen, maakt het leven wel een stuk eenvoudiger, dus tools daarvoor zijn handig.
Als potentiële cliënten op de website komen is het handig als ze hun gegevens (kunnen) achterlaten, zodat ze in de toekomst mogelijk klant kunnen worden. Voor de coach betekent het dat e-mailmarketing dus ook belangrijk is en blogs zijn daarin een mooie hulpmiddel.
Een coach die online coaching aanbiedt, kan Skype of een andere tool daarvoor gebruiken en voor groepscoaching kan webinarsoftware ingezet worden. Een webinar is een ‘uitzending’ via internet, waar mensen vanaf hun eigen computer of telefoon naar kunnen kijken en/of luisteren. Webinars kosten voor de kijkers meestal geen geld.
Coaches kunnen achteraf facturen sturen of cliënten vooraf laten betalen. Aanvragen van facturen vooraf vindt bij voorkeur automatisch plaats. Hiervoor is een betaalsysteem en een boekhoudsysteem nodig en mogelijk een webshop.
Trainers die workshops geven aan groepen
In grote lijnen geldt voor trainers wat ook voor coaches geldt, in elk geval punten 1 tot en met 4.
Meestal zal een trainer losse cursisten vooraf willen laten betalen; de betaling en registratie van de cursist verloopt bij voorkeur volledig automatisch, vanuit een webshop gekoppeld aan een boekhoudsysteem.
Het ontwikkelen van een workshop bestaat uit verschillende stappen en fases. Een tool om uit te werken en bij te houden wat te doen en wat al is gedaan, is voor de trainer erg handig.
Trainingen of workshops bieden aan cursisten vaak een werkboek. Een tool om een mooi werkboek te maken, dat geprint kan worden of online aangeboden worden, is dus heel handig.
Voor incompany trainingen kan uren en rittenregistratie van belang zijn, afhankelijk van de opdrachtgever.
Wat past het beste bij jou?
Natuurlijk is de scheidslijn niet zo scherp als ik hier heb beschreven, maar in grote lijnen val je waarschijnlijk in één van de drie groepen.
Om je te helpen heb ik een advieslijstje voor elke bovenstaande groep: ZZP-er, Coach of Trainer.
Stuur mij een mail met de groep waar jij als ondernemer het best in past en ik stuur je een advieslijstje op maat voor jouw bedrijf. Als je het niet precies weet, geen probleem, dan bespreken we samen wat het beste zou passen.
En val je niet in een van deze drie groepen? Laat me dan weten wat de kenmerken zijn van jouw bedrijf, dan krijg je ook een advieslijstje op maat toegestuurd.
Liever zelf kijken?
Leden van howtohotspot.nl kunnen keuzehulpen per type tool downloaden om hen te helpen kiezen in de jungle van tools. Maar voor niet leden zijn de overzichten binnenkort ook in te zien op howtohotspot.nl.
OOK INTERESSANT OM TE LEZEN:
Linkbuilding: 5 Manieren om links te verzamelen
Wat is linkbuilding? Linkbuilding is het proces van het opbouwen van een netwerk van hyperlinks. Deze hyperlinks, tegenwoordig meestal gewoon links genoemd, zijn een manier om gebruikers op het web te navigeren tussen pagina’s. Dit kunnen links zijn naar pagina's en...
11 tips voor SEO vriendelijke content
90% van jouw bezoekers gebruikt een zoekmachine
SEO TIP Meer dan 90 %van de Nederlanders gebruikt bij zijn zoektocht op het internet een zoekmachine zoals Google. Deze zoekers zijn bewust op zoek naar jou! Scoren in Google is dus niet alleen een manier om bezoekers naar je website te krijgen, maar vooral om...