Vergroot je online succes: ontdek de SEO SEA combinatie

De meeste ondernemers zien betaald (SEA) en onbetaald (SEO) internetverkeer als twee afzonderlijke disciplines. Dat zijn ze ook, maar de scheiding zit niet zo diep als men denkt. In zijn kern gaat het bij beide disciplines om het binnenhalen van verkeer naar de website om zo meer verkopen te realiseren.

Met SEA (betaald zoekverkeer) doe je dit door advertenties in een zoekmachine (zoals Google) te plaatsen. In essentie betaal je om zichtbaar zijn op de zoekresultatenpagina van een zoekmachine. Je advertentie wordt dan boven de onbetaalde zoekresultaten weergegeven. Je betaalt dan voor de klikken op je advertentie naar je website.

Met SEO (onbetaald zoekverkeer) doe je dit door je website zodanig in te richten dat je een goede positie hebt op de resultatenpagina van een zoekmachine. Een goede positie tussen de zoekresultaten betekent dan meer verkeer en meer verkopen.

Bij beide disciplines gaat het dus om hetzelfde. Je zet ze in voor meer verkeer en meer verkopen.

Wat men doorgaans niet beseft is dat de twee disciplines prima samenwerken en elkaar eigenlijk ondersteunen.

In dit artikel geef ik enkele manieren hoe de SEO-SEA combinatie de resultaten uit je website verbeteren.

Gebruik adverteren om nieuwe zoekwoorden te testen voordat je ze meeneemt in je SEO

De informatie uit je SEA campagne is uiterst nuttig voor SEO. De wederzijdse uitwisseling van informatie tussen SEA en SEO helpt om de winstgevende zoekwoorden te identificeren.

Als een specifiek zoekwoord goed presteert wanneer je erop adverteert, dan is het slim om dit zoekwoord mee te nemen in je SEO-strategie.

Door te adverteren kun je sneller met verschillende zoekwoorden testen. Dit geeft je op kort termijn een beeld van wat wel of niet werkt. Met SEO moet je veel langer wachten op bruikbare data.

Door je zoekwoorden met advertenties te testen hoef je geen maanden te steken in een SEO-strategie wat je niks op zal leveren. Je hoeft je dus niet te richten op zoekwoorden die geen betalende klanten zullen binnenbrengen.

Op die manier verspil je je tijd niet op zoekwoorden die een laag rendement bieden. In plaats daarvan kun je je richten op de woorden die zich al hebben bewezen.

Haal afhakers terug naar je webwinkel met advertenties

Ook al haal je het gross van je verkeer vanuit onbetaalde bronnen (dus zonder advertenties), zul je merken dat niet iedereen gelijk een aankoop zal doen. Heel lastig, want je stopt immers zoveel tijd en energie in het binnenhalen van bezoekers naar je website.

Vooral SEO is een tijdsintensieve discipline. Wanneer je uiteindelijk die potentiële klanten op je website krijgt dan is het ook je wens dat zij een aankoop doen.

Op alle websites zullen er afhakers zijn. Dit zijn personen die de website bezoeken, producten bekijken, misschien zelfs producten in hun winkelwagen plaatsen en uiteindelijk geen aankoop doen. Er zijn verschillende redenen hiervoor. Misschien raakte de persoon gewoon afgeleid.

Deze mensen, de afhakers, kun je terugroepen naar je website met retargeting. Retargeting is in essentie advertenties tonen aan personen die je website eerder hebben bezocht. Laat ze de bekeken producten nogmaals zien, gooi er een leuke korting op of een andere aanbieding. Dit is een bewezen strategie waarmee je je omzet een ware boost geeft.

Tevens is retargeting de goedkoopste manier om te adverteren, omdat je je richt op personen die al eerder op je website zijn geweest. Je betaalt hierdoor veel minder voor de klikken en de mensen die doorklikken zijn op dat moment bereid een aankoop te doen. De kosten per verkoop zullen hier dus heel laag liggen.

Dit is ook de reden waarom vele websites slechts retargeting aan hebben staan als ze adverteren. Dit is een mooie oplossing voor ondernemers met een kleiner budget die al wat verkeer op hun website krijgen.

Stimuleer herhaalaankopen met advertenties

Krijg je via je SEO-inspanningen al veel verkeer naar de website? Krijg je bepaalde producten verkocht en andere helaas niet? Ook hier kun je advertenties inzetten om je SEO-inspanningen te ondersteunen.

In dit geval richt je je advertenties op personen die al een aankoop hebben gedaan. Het doel is om ze ertoe te bewegen om nog een aankoop te doen. Denk aan gerelateerde producten of een vernieuwde versie van wat ze eerder hadden gekocht.

Zichtbaar zijn online

Een synergie hebben tussen betaald en onbetaald websiteverkeer verhoogt de zichtbaarheid van je website.

Bedrijven zijn snel geneigd om minder te investeren op zoekwoorden waarop ze al goed worden gevonden. Als je in de organische (niet betaalde) zoekresultaten van Google al de toppositie hebt weten te bemachtigen hoef je op dat woord toch geen advertenties te tonen?

Je kunt er inderdaad voor kiezen om minder in te zetten op zoekwoorden die het organisch al goed doen, maar dan kun je verkopen mislopen. De meeste mensen klikken op de eerste resultaten op de zoekpagina van Google, en die eerste resultaten zijn de advertenties.

Google heeft de eerste vier posities op de resultatenpagina speciaal gereserveerd voor adverteerders. Daar kom je dus niet zonder te betalen. Een onbetaalde toppositie is dus positie vijf.

Dit is belangrijk om te weten, omdat de meeste klikken door de eerste drie posities worden opgevangen. Mensen kijken doorgaans niet verder.

Dus als je alleen op het onbetaalde gedeelte van Google zichtbaar bent, dan zullen je concurrenten, op positie 1 tot en met 4, met je klanten vandoor gaan.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van hoe je met SEO en SEA samen meer omzet uit je website kunt halen. Richt je dus niet alleen op het een, maar laat ze samenwerken om het maximale uit je webwinkel te halen.

OOK INTERESSANT OM TE LEZEN:

11 tips voor SEO vriendelijke content

11 tips voor SEO vriendelijke content

Hieronder vindt je 11 tips voor SEO vriendelijke content. Deze tips helpen je om een goede basis neer te zetten voor de content op jouw website. Het geeft jou houvast en structuur maar het is met alle kennis die je uit de SEO handleiding voor Beginners hebt opgedaan...

Lees meer
Het zoekwoordonderzoek Stappenplan

Het zoekwoordonderzoek Stappenplan

We gaan aan de slag met het zoekwoordonderzoek. De handigste manier om te leren is door met mij samen alle stappen te doorlopen. Daarna kun je dit voor je eigen website op dezelfde manier doen. We gaan een zoekwoordonderzoek uitvoeren voor: sportkleding Wat hebben we...

Lees meer
Santousha Kalk on LinkedinSantousha Kalk on Twitter
Santousha Kalk
Santousha heeft al vanaf jongs af een passie voor Online Marketing. Het begon bij het bouwen en beheren van een eigen website en dit groeide al heel snel tot een leuke carrière.

Nu is Santousha al sinds 2006 werkzaam als Online Marketeer. Zij helpt ondernemers om meer omzet, klanten, verkopen en leads te realiseren middels de juiste inzet van Facebook Ads, Google Advertenties en Instagram Ads.

Meer over Santousha vind je op haar website Virtual Creatives.

Pin It on Pinterest

Share This