Een online training, hot or not?

Tegenwoordig zie je de online trainingen als paddenstoelen uit de grond schieten. De één nog uitgebreider dan de ander. En de één nog duurder dan de ander.

Ik begrijp deze ontwikkeling maar al te goed. Je hebt maar een bepaald aantal uren tot je beschikking voor je klanten. Dus de kans is aanwezig dat je op een gegeven moment je maximale aantal beschikbare uren hebt bereikt.
Met een online training hoeft dit natuurlijk niet en kun je oneindig veel klanten bedienen. Je bent één keer tijd kwijt aan het maken van je online training. Maar zodra deze klaar is, hoef je het alleen nog maar te onderhouden.

Wat is belangrijk bij het maken van een online training?

Voor wie wil je de online training maken?

Bedenk van te voren heel goed voor wie je de online training wilt maken. Welke doelgroep wil je bereiken? En zit deze doelgroep daadwerkelijk op een online training te wachten? Of worden zij liever op een andere manier geholpen?

Wat is het doel van je online training?

Wat wil je eigenlijk bereiken met je online training? Wil je een online training omdat iedereen er een heeft? Of heb je echt een duidelijke missie voor ogen die je wilt uitdragen met je online training?

Indirect komt natuurlijk ook de vraag hierin terug: waarom wil je een online training aanbieden?

Wat bied je exact aan?

Denk ook heel goed na over datgene dat je wilt aanbieden. Wil je met video’s werken? En wil je dan zelf in beeld zijn, of wil je een schermopname maken? Of misschien wel allebei? En wat zet je nog meer in je online training? Krijgen mensen een werkboek, een meditatie of een oefening. Je hoeft in deze fase nog niet alles klaar te hebben, maar het is wel handig om een beeld te hebben van wat je exact wilt aanbieden.

Welke systemen gebruik je voor het maken van een online training?

Er zijn ontzettend veel systemen om een online training te maken. En lang niet alle systemen hebben dezelfde functionaliteit. Denk hier dus ook vooraf over na. Realiseer je dat een online training voornamelijk ‘zenden’ is. Natuurlijk kun je wel via een Facebookgroep de interactie met je publiek aangaan maar in de meeste systemen is het bijvoorbeeld niet mogelijk om huiswerk toe te sturen, dit na te kijken en daar weer je feedback op te geven. In mijn Ecourse kan dit wel. Maar gebruik je Wishlist in combinatie met OptimizePress, dan is het niet mogelijk om huiswerk in te laten sturen.

Om je op weg te helpen, heb ik samen met Sonja van Sonva een checklist gemaakt. Deze kun je hier gratis aanvragen.

Reserveer voldoende tijd

Besef je dat het maken van een online training niet in één dag gedaan is. Reserveer echt voldoende tijd in je agenda om alles te realiseren. Denk hierbij aan:

– het maken van video’s
– het maken van werkboeken
– het inrichten van je online training
– het maken van de diverse koppelingen tussen alle systemen
– het inrichten van je autoresponder

Denk ook heel goed na of je dit wel allemaal zelf wilt doen. Je kunt ook een (groot) gedeelte uitbesteden aan bijvoorbeeld een virtueel assistent. Het belangrijkste is dat de inhoud van jou komt, want niemand kan de kennis zo goed overdragen als jijzelf.

Ik wens je heel veel succes bij het maken van je online training.

OOK INTERESSANT OM TE LEZEN:

11 tips voor SEO vriendelijke content

11 tips voor SEO vriendelijke content

Hieronder vindt je 11 tips voor SEO vriendelijke content. Deze tips helpen je om een goede basis neer te zetten voor de content op jouw website. Het geeft jou houvast en structuur maar het is met alle kennis die je uit de SEO handleiding voor Beginners hebt opgedaan...

Lees meer
Het zoekwoordonderzoek Stappenplan

Het zoekwoordonderzoek Stappenplan

We gaan aan de slag met het zoekwoordonderzoek. De handigste manier om te leren is door met mij samen alle stappen te doorlopen. Daarna kun je dit voor je eigen website op dezelfde manier doen. We gaan een zoekwoordonderzoek uitvoeren voor: sportkleding Wat hebben we...

Lees meer
Kim Minten on EmailKim Minten on FacebookKim Minten on Linkedin
Kim Minten
Ondernemer sinds 2014. Ik ben destijds begonnen als virtueel assistent en hielp ondernemers bij hun online marketing, webinars en het maken van online trainingen. Daarnaast heb ik een online database opgebouwd met handige Nederlandstalige tutorials en diverse tools. Inmiddels zijn er meer dan 170 video’s beschikbaar. Op dit moment ben ik in opleiding voor virtueel manager. In deze rol ondersteun ik ondernemers op strategisch niveau en stuur ik, daar waar nodig, teams aan.

Pin It on Pinterest

Share This