Locatie onafhankelijk ondernemen: 7 tips voor meer succes

Je wilt de wereld over reizen, thuis zijn als je kinderen van school komen en de vrijheid hebben om te werken waar en wanneer jij wilt. Locatie onafhankelijk ondernemen is voor steeds meer mensen een droom. Ik werk sinds 2014 volledig plaatsonafhankelijk en weet dus heel goed wat er bij komt kijken. Ondernemen op een vaste locatie is al uitdagend, maar als je flexibel wilt werken, met alleen je laptop en volledig online, dan komen er aan paar extra uitdagingen bij. In deze blog geef ik je 7 tips om succesvol locatie onafhankelijk te ondernemen.

1. Zorg voor meerdere inkomstenbronnen

In het Engels noemen ze het zo mooi “to diversify”, of het nog mooiere “don’t put all your eggs in one basket”. Oftewel, stop niet al je tijd, geld en energie in één inkomstenbron. Als je afhankelijk bent van één bron, kun je ook alles in één keer kwijtraken. Zorg er dus voor dat je meerdere inkomstenbronnen ontwikkelt. Werk als freelancer voor klanten, geef online coaching, verkoop e-courses, start een webwinkel, verdien geld met affiliate marketing en schrijf een e-book. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Ben je net begonnen als ondernemer, dan duurt het een paar jaar voor je meerdere inkomstenbronnen hebt opgezet, maar hou dit wel altijd in gedachten als je nieuwe doelen en prioriteiten bepaalt.

2. Werk aan een passief inkomen

Dat klinkt tegenstrijdig: “werken” aan een passief inkomen, want voor een passief inkomen hoef je toch niet te werken?

Nou, nee.

Om een passief inkomen op te bouwen moet je eerst kei en keihard werken, en daarna pluk je er de vruchten van. Als bijvoorbeeld je online programma loopt en je een stabiele stroom aan bezoekers binnenkrijgt (SEO!) kun je er weken of maanden tussenuit (op een paar uurtjes onderhoud na) terwijl de inkomsten binnenlopen.

Daarna kun je weer volop van de slag, want ook een passief inkomen moet je bijhouden. Wat eerst goed werkte, kan ineens helemaal “uit de mode” zijn, of er is een stevige concurrent op de markt gekomen. Ook dan zul je even moeten bikkelen, om dan weer te profiteren van een steady inkomen terwijl jij je bezig houdt met andere dingen. Met bijvoorbeeld reizen in gebieden waar geen goed internet is, of door meer tijd met je gezin door te brengen of aan andere onderdelen van je onderneming te werken.

Vergeet vooral die andere onderdelen van je onderneming niet. Ik heb de tip om voor meerdere inkomstenbronnen te zorgen niet voor niets bovenaan deze lijst gezet!

3. Automatiseer je processen

Ook als je vanuit een vaste locatie onderneemt is het automatiseren van je werkprocessen handig, maar als je volledig remote wilt werken, is het een must. Automatisering is sowieso een onderdeel van het opbouwen van een passief inkomen, maar als je flexibel werkt en bijvoorbeeld in een andere tijdzone bent, is het noodzakelijk dat bepaalde werkprocessen doorgaan (terwijl jij slaapt of op het strand ligt).

Wat kun je allemaal automatiseren? Je kan hierin zo ver gaan als jij zelf prettig vindt. Ik krijg veel bezoekers via Pinterest en heb dit voor ongeveer 90% geautomatiseerd (100% is overigens niet mogelijk, je moet altijd zelf input geven aan een tool voor het op de automatische piloot doorloopt). Denk ook aan sales funnels, autoresponders voor je mail (zeker als je aan de andere kant van de wereld zit!), social media inplannen, openbare agenda’s voor het maken van afspraken, boekhoudprogramma’s voor onder meer het versturen van facturen en alerts voor nieuws en relevante content. Kijk goed naar de processen binnen je onderneming: welke processen en werkzaamheden kosten veel tijd en zijn een herhaling van zetten? Bedenk je ook: voor alles wat jij doet is wel een tool bedacht die het (deels) van je kan overnemen. En is er geen passende tool, dan kun je het altijd uitbesteden aan een virtuele assistent.

4. Kies voor flexibele klanten

Niet iedere klant staat open voor een samenwerking met iemand die niet op kantoor kan langskomen voor overleg, of niet tijdens kantoortijden bereikbaar is. Ben je net je onderneming aan het opstarten, dan kan het verleidelijk zijn om alle klanten aan te nemen. Heel begrijpelijk, maar blijf duidelijk in je afspraken en manage verwachtingen. Leg bijvoorbeeld uit dat je alleen communiceert via bijvoorbeeld mail en Skype. Als je in een andere tijdzone zit, moet je hierover ook open zijn.

Heeft een potentiële klant twijfels, benoem dan de voordelen voor hem. Zo kan het super handig zijn voor je klant als jij zijn problemen oplost terwijl hij slaapt. Dan komt hij ‘s ochtends op kantoor, en zit jouw afgeronde werk al in z’n mailbox. Ook vinden steeds meer klanten het prima om alleen op digitale wijze te communiceren. Dit scheelt hen ook tijd.

Soms is het helemaal geen probleem en juist de perfecte oplossing voor je klanten. Ik geef coaching aan online ondernemers die dit combineren met een parttime baan of de zorg voor hun kinderen. Zij zijn vaak alleen ‘s avonds en in het weekend beschikbaar en daarom is het perfect dat ik juist dan werk.

5. Start nú met minimaliseren

Minder spullen hebben heeft op diverse vlakken in je leven een positieve invloed. Hoe minder spullen je hebt, hoe makkelijker locatie onafhankelijk ondernemen wordt. Door met minder te leven, ben je flexibeler. Je kunt veel gemakkelijker reizen en werken waar je wilt.

Maar ook mentaal is het enorm fijn om te minimaliseren. Dit klinkt als een cliché, maar het is echt waar dat je in je hoofd meer ruimte hebt als je minder spullen om je heen hebt. Je denkt er misschien niet dagelijks aan, maar die overvolle schuur of zolder, of die mega berg met speelgoed van de kinderen, voelen waarschijnlijk als ballast. Weg ermee dus!

En financieel gezien is het sowieso een goede stap om niet zoveel meer te kopen. Hoe minder je uitgeeft, hoe minder je hoeft te werken, en hoe meer vrijheid je hebt om je leven op basis van jouw wensen in te richten.

6. Zorg voor een helder doel

Je bent eigen baas. Dat klinkt super mooi, en hé laten we eerlijk zijn, die vrijheid is fantastisch, maar het nadeel is dat er niemand is die tegen je zegt dat je nu echt aan het werk moet. Als ondernemer heb je discipline nodig. Als locatie onafhankelijk ondernemer heb je nóg meer discipline nodig. Zit je met je laptop op een tropisch strand, dan is de verleiding wel erg groot om je laptop weer te sluiten.

De oplossing is gelukkig simpel: hou in gedachten waar je het voor doet. Je uiteindelijke doel is wat jou vooruit duwt, ook als je alleen maar zin hebt om dat prachtige heldere water in te duiken.

En onthoud dat ook om in vrijheid te leven, je gewoon moet werken. Het mooie is natuurlijk dat je na een paar uur werken toch nog dat prachtige water in kunt duiken 😉

7. Werk effectief

En als je aan de slag gaat, doe dan alleen de dingen die er echt toe doen. Het is heel makkelijk om te denken dat je druk bezig bent, maar voor je het beseft, ben je alleen bezig met onbelangrijke taken. Er is ook niemand om je heen die tegen je zegt wát je moet doen. Als ondernemer komt er zoveel op je af. Besteed daarom de dingen die je heel vervelend vindt, of echt niet goed kunt, uit aan iemand die hier expert in is. Vraag ook om advies aan andere ondernemers die een paar stappen verder zijn dan jij. Zo kun je van hun fouten en successen leren.

Zorg verder dat je je prioriteiten altijd goed op een rij hebt: doe alleen de werkzaamheden die je onderneming echt verder helpen. Maak hierbij altijd de afweging of de investering (qua geld, tijd en energie) het resultaat waard is.

Locatie onafhankelijk ondernemen: een vak apart

Ondernemen an sich is al een uitdaging, maar door locatie onafhankelijk te ondernemen doe je er net een schepje bovenop. Het heeft talloze voordelen, daar ben je vast mee bekend, maar dus ook een paar nadelen en uitdagingen. Hopelijk heb ik je met deze 7 tips verder op weg geholpen, zodat jij flexibel kunt werken, kunt reizen, meer tijd met je gezin door kunt brengen en vooral je tijd zelf kunt indelen.

Nanouk Van Gennip on FacebookNanouk Van Gennip on Pinterest
Nanouk Van Gennip
Ik ben Nanouk van Gennip en online ondernemer sinds 2014. Ik werk volledig plaatsonafhankelijk en kan hierdoor flexibel reizen en fulltime bij m’n kinderen zijn. Als SEO-tekstschrijver en coach help ik andere online ondernemers om niet alleen meer, maar ook de juiste bezoekers via Google te krijgen.

Pin It on Pinterest

Share This