Google Adwords: Nieuwe functies die niet in je account mogen ontbreken

De wereld van online marketing verandert in rap tempo, en 2016 was echt een innovatief jaar voor Google Adwords. Google heeft in het afgelopen jaar heel wat ingrijpende aanpassingen gedaan in hun ppc-platform. Het was een jaar van nieuwe diensten en leuke aanpassingen in het systeem van Adwords.

Een lijst van alle aanpassingen in Adwords zal ik niet maken, die kun je hier bezichtigen. Als Online Marketeer volg ik de aanpassingen in de branche met enthousiasme op de voet. De nieuwste diensten wil je dan het liefst zo snel mogelijk uit testen. Uit de lange lijst met nieuwe diensten zijn er natuurlijk wat uitblinkers geweest. En die zal ik in dit artikel beschrijven.

De grootste aanpassing van 2016

In februari gebeurde het: de rechterkolom naast zoekresultaten werd advertentievrij! Vanaf dat moment was er een limiet van 4 advertenties boven de organische zoekresultaten van Google. Voor de update was er ruimte voor slechts 3 advertenties boven de organische resultaten. Deze ruimte is dus verruimd. Onder de organische resultaten worden er nog 3 advertenties vertoond.

Dit was een van de meest spraakmakende aanpassingen van de afgelopen jaren. De verwachting was dat de cpc’s de pan uit zouden rijzen. En dat gebeurde ook in vele gevallen. Ook al neemt Google de kwaliteitsscore als 1 van de belangrijke factoren voor het bepalen van de cpc, toch zagen we een toename in de gemiddelde kosten per klik. Een goed geoptimaliseerde account is daarom belangrijker dan ooit.

Uitgebreide tekstadvertenties (Expanded text ads)

Uitgebreide tekstadvertenties waren voor mij de meest ingrijpende nieuwe functie in AdWords (en later BingAds). Deze advertenties geven je ongeveer 50% meer ruimte om je verhaal te doen. Bovendien is de opmaak van tekstadvertenties totaal veranderd.

Google Adwords - Nieuwe functies - Expanded text ads

Het is duidelijk dat de nieuwe opzet is ontwikkeld met gebruikers van mobiele telefoons in gedachten. Google ziet immers het belang van internetverkeer via mobiel al in. Veel van de wijzigingen die zijn doorgevoerd zijn ook gericht op deze groeiende doelgroep.

In het begin was ik heel enthousiast over de introductie van deze advertenties. Ik had meer ruimte om mijn verkooppraatje te doen en Google beloofde een hoger CTR. Echter lieten de eerste resultaten veel te wensen over. De CTR’s waren over het algemeen niet aanzienlijk hoger, enkele Uitgebreide advertenties presteerden juist slechter. Daarnaast constateerde ik dat de advertenties werden afgebroken in vele gevallen. Niet mooi.

Mijn andere vrees is dat de toegevoegde waarde van deze advertenties, toename in CTR, snel zou vervallen. Wat deze advertenties opvallend maakte was dat ze veel groter waren ten opzichte van wat men gewend was. Te zijner tijd zullen deze advertenties de normale tekstadvertenties volledig vervangen. En dan zal de situatie zich normaliseren. Bovendien zal het nieuwe er snel af zijn.

Daarnaast viel het me op dat deze advertenties wanneer gecombineerd met meerdere advertentie-extensies best druk overkomen. Het begon te lijken op informatie-overload, waarbij alleen de 2 titel-teksten opvielen. Derest van het verhaal viel minder op. De koptekst van de advertenties waren nu dus veel belangrijker dan voorheen. Het schrijven van deze advertenties eist ook wat meer tijd aangezien je nu meer ruimte hebt.

Desondanks zul je de overstap naar uitgebreide tekstadvertenties moeten doen. Alhoewel bestaande standaard tekstadvertenties nog vertoond worden, is het niet langer mogelijk om nieuwe varianten hiervan aan te maken.

Uitgebreide tekstadvertenties voor dynamische zoek campagnes

De overgang naar uitgebreide dynamische tekstadvertenties is de recentste aanpassing in het Adwords interface. Je hebt sinds kort meer ruimte om relevante tekstadvertenties te maken in je dynamische campagnes.

Zo ziet je interface voor het maken van uitgebreide dynamische tekstadvertenties eruit:

interface dynamische tekstadvertenties

Bodaanpassingen op Desktop en Tablet

Terug van weggeweest zijn bodaanpassingen op desktop en tablet. Deze verdwenen in 2013 met de introductie van Google Enhanced Campaigns. Met de komst hiervan was het niet meer mogelijk om bodaanpassingen op desktop en tablet in te stellen. Alleen voor mobiele apparaten kon je bodaanpassingen gebruiken tussen de -100% en +300%.

Vorig jaar kregen wij als adverteerders weer de controle op apparaatniveau. Het is dus weer mogelijk om een specifieke bodaanpassing te doen voor tablets en desktops. Nu zijn bodaanpassingen van -100% tot maar liefst +900% mogelijk op alle apparaat typen.

De impact hiervan zijn niet te onderschatten! Het is eindelijk weer mogelijk om aparte campagnes aan te maken voor de verschillende apparaten. Adverteerders die het liefst alleen aan mobiel gebruikers willen adverteren, kunnen dit nu eenvoudig instellen.
Mobiel gebruikers adverteren

Demografisch bieden op het Zoeknetwerk

Bieden op basis van demografische gegevens is niet nieuw in AdWords. Waar we dit voorheen slechts in het Display Netwerk mochten toepassen, is dit nu uitgebreid naar het Zoeknetwerk. Met deze update heeft Google best wat online marketeers heel blij gemaakt.

Deze update werd vanaf 2016 uitgerold over de verschillende accounts en gaf ons meer inzicht in wie onze zoek-advertenties te zien krijgt. Het is nu mogelijk om op basis van geslacht en leeftijd biedingen te bepalen. Hierdoor kun je je richten op slechts 1 specifiek doelgroep indien gewenst.

Daarnaast heb je meer inzicht in hoe de doelgroepen reageren op de actieve campagnes. Wellicht slaan je advertenties beter aan bij dames dan bij heren. En nu kun je specifieke advertenties schrijven voor de verschillende leeftijdsgroepen.

Tot slot

Hoewel elk van deze AdWords functies een ander doel heeft, zijn ze allemaal nuttig als je op zoek bent naar een nieuwe manier om de prestaties van de campagnes te verbeteren. Welk doel je ook voor ogen hebt voor je AdWords account, hetzij meer afspraken of meer verkopen, deze nieuwe functies kunnen je hierbij helpen.

 

OOK INTERESSANT OM TE LEZEN:

Wat is het verschil tussen SEO en SEA?

Wat is het verschil tussen SEO en SEA?

Je hebt beide begrippen vast wel voorbij zien komen op het web. SEO, Search Engine Optimization, of in simpel Nederlands: Zoekmachine optimaliseren. Je optimaliseert je website zodat zoekmachines zoals Google, Bing of Ecosia weten waar jouw...

Lees meer
Waarom je (ook) moet adverteren in Google

Waarom je (ook) moet adverteren in Google

Waarom je (ook) moet adverteren in Google Online adverteren is belangrijk! Aangezien meer dan 94% van alle huishoudens in Nederland over een internetaansluiting beschikt, kun je dit marketingkanaal niet meer negeren. Je loopt anders een heleboel klanten mis. Het is...

Lees meer
Santousha Kalk on LinkedinSantousha Kalk on Twitter
Santousha Kalk
Santousha heeft al vanaf jongs af een passie voor Online Marketing. Het begon bij het bouwen en beheren van een eigen website en dit groeide al heel snel tot een leuke carrière.

Nu is Santousha al sinds 2006 werkzaam als Online Marketeer. Zij helpt ondernemers om meer omzet, klanten, verkopen en leads te realiseren middels de juiste inzet van Facebook Ads, Google Advertenties en Instagram Ads.

Meer over Santousha vind je op haar website Virtual Creatives.

Pin It on Pinterest

Share This