Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat de gemiddelde bezoeker binnen 3 seconden besluit of ze op een website blijven. In die 3 seconden besluit hij of zij of de site interessant/relevant is of niet. Dit kun je positief beïnvloeden door je aan een aantal standaardregels over de opbouw en indeling te houden.
Vaste onderdelen van een website
Een website wordt opgebouwd met deze vaste onderdelen:
- De header: het bovenste gedeelte van de site, vaak gebruikt voor een logo of naam
- Het menu of navigatie: de manier waarop de bezoeker door de pagina’s kan navigeren
- De body of het contentvak: in deze ruimte komen de teksten en afbeeldingen
- De footer: het onderste gedeelte van de website.
Deze vaste onderdelen vergroten voor jouw bezoeker de herkenbaarheid van de website.
De bezoeker van een website is ‘lui”.
Hij wil zo snel en makkelijk mogelijk kunnen vinden op jouw website wat hij op zoek naar is.
1. URL – Dit is het adres wat gebruikt wordt in de browser om de gewenste pagina te bereiken.
Bijvoorbeeld https://www.onlinejunkies.nl. Jouw domeinnaam is de naam van de website: onlinejunkies.nl.
2. Favicon – Dit is het kleine icoon wat kan worden getoond in de adresregel of het tabblad van je webbrowser. Als je zelf geen favicon aan je website toevoegd dan krijg je een standaard favicon. Het voordeel van een eigen favicon is dat je bezoeker snel jouw website kunt opzoeken tussen zijn tabbladen. Hieronder zie je een aantal favicons.
3. Logo – Hier plaats je het logo van je bedrijf of de naam van je bedrijf. Het logo wordt meestal links of in het midden geplaatst. Dit kan een afbeelding zijn maar ook een simpele tekst. Maak van je logo een link naar je homepage.
4. Navigatie – Het navigatie menu bestaat uit de menu onderdelen. Ieder menu item linkt naar een bepaalde pagina of een locatie op jouw website. Het navigatie menu kun je plaatsen in of onder de header en in de sidebar links of rechts.
5. Slider – Dit is de grote paginabrede afbeelding op de website, mogelijk ‘slide’ hij en laat hij meerdere afbeeldingen zien.
6. Header – De brede bovenbalk met in dit geval de navigatie en het logo vormt de header. Je kunt hierin ook een zoekveld, je telefoonnummer of extra navigatie.
7. Body of Contentvak – Hier komt de inhoud van je pagina’s en posts te staan. Dit is het grootste vlak van je website.
8. Sidebar – De sidebar is een zijbalk die zowel links als rechts geplaatst kan zijn. Beide is ook mogelijk en je kunt deze ook weglaten.
9. Footer – De footer van je website kun je helemaal onderaan vinden. Dit bevat meestal informatie zoals navigatie links, algemene voorwaarden, privacy statement, contact informatie, social media links en de copyright informatie.
De meeste websites hebben voor de gehele website dezelfde header, sidebars en footer.
Hierdoor is de gebruikerservaring voor de bezoeker veel rustiger.
Welke onderdelen gebruik jij voor jouw website al?
Schrijf het in de reacties hieronder.
OOK INTERESSANT OM TE LEZEN:
Linkbuilding: 5 Manieren om links te verzamelen
Wat is linkbuilding? Linkbuilding is het proces van het opbouwen van een netwerk van hyperlinks. Deze hyperlinks, tegenwoordig meestal gewoon links genoemd, zijn een manier om gebruikers op het web te navigeren tussen pagina’s. Dit kunnen links zijn naar pagina's en...
11 tips voor SEO vriendelijke content
90% van jouw bezoekers gebruikt een zoekmachine
SEO TIP Meer dan 90 %van de Nederlanders gebruikt bij zijn zoektocht op het internet een zoekmachine zoals Google. Deze zoekers zijn bewust op zoek naar jou! Scoren in Google is dus niet alleen een manier om bezoekers naar je website te krijgen, maar vooral om...